Haberler
EGZOZ SİSTEMLERİ
PCV SUPABI
Yanma sonucunda çoğu paslandırıcı özelliğe bir takım gazlar ve buharlar oluşur. Bu gazların bazıları segmanlarıda geçerek krankın çalıştığı bölüme gider. Eğer kendi hallerinde krank bölümünde bırakırsanız paslanma, çürüme ve tortu gibi birçok olumsuzluğa sebep olurlar. Bunun için oradan atılmaları gerekir. Eskiden bir boru ile direk atmosfere atılırdılar. 1960'larda hava kirliliği problemi ile karşılaşınca PCV (Positive Crankcase Ventilation = Krank bölümü havalandırma) sistemi geliştirilmiştir.PCV sistemi motor ve emme manifoldu arasında bir hortum vasıtası ile bu gazları çekip
AZ BENZİN ÇOK KİLOMETRE
Aracın egzoz sisteminde tıkanıklık olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.Çünkü oluşan tıkanıklık aracın daha fazla benzin yakmasına neden olduğu gibi,bütçenize zarar vericektir.Bu nedenle tıkanıklık varsa giderin.Araç kullanırken yakıt tasarrufu yapmanın 5 altın kuralı: Kontrol, Temizlik, Ayar, Değişiklik Ve Tamir.
MOTOR BAKIMINI ZAMANINDA YAPTIRIN
Motor bakımı ise sarfiyat azartan bir diğer sebeptir, aşınmış segmanlar motorun kompresyon oranını düşürürken yağ sarfiyatını arttırır, kompresyon basıncı düşen motorun çekişi azalır ve yakıt
sarfiyatı artar. Motorun bu arızasını gidermek için motorunuzu sokacağınız revizyon büyük maliyetler çıkarabilir.
DİZEL ARAÇLARDAKİ TEHLİKE
Dizel araçlar ekonomik olduklarından benzinle çalışan makineleri tercih ediliyorlar. Otobüsler, kamyonlar, otomobiller, trenler, traktörler, gemiler, jeneratörler. ve endüstride, tarımda kullanılan pek çok aracın. dizel motoru var. Dizel egzozu hava kirliliğinin de önemli nedenlerinden biri ve başta astım, KOAH ile bronşit ve zatürree gibi solunum yolları enfeksiyonları olmak üzere kalp ve damar hastalıkları için risk faktörü. Göz tahrişi, baş ağrısı, astım krizlerine de yol açabilir.
Dizel egzozunda neler var ?
Bu araçlardan soluduğumuz havaya karışan egzoz dumanında,
partiküller (kurum) ve gazlar olmak üzere iki farklı türde sağlığa zararlı pek çok madde vardır.
SPOR DİYE EGZOZ GAZI SOLUMAYIN!!!
Trafiğin yoğun olduğu caddelerde "egzersiz yapılmaması" uyarısı geldi. Bu uyarı Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün, "Şehir İçi Bölgelerde Hava Kirliliği’nin Sağlık Üzerine Etkileri" konulu raporunda yer aldı. Solunan havanın saf olmadığına dikkat çeken Öztürk, havanın doğal kaynaklar veya insan aktiviteleri ile atmosfere bırakılan kimyasal ve biyolojik binlerce maddelerle kirlendiğini anımsattı. BİR İNSAN 400 MİLYON LİTRE HAVA SOLUYOR. Öztürk, "İnsan günde ortalama 13000-16000 litre veya ömrü boyunca 400-450 milyon litre hava solumaktadır" diyerek, temiz veya kirli havanın insan sağlığı için önemine vurgu yaptı.
Haberin devamıEGZOZ ÖLÇÜMÜ YAPTIRILMASI
Samsun çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç, "Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yapılması zorunludur" dedi. Egzoz emisyon ölçümü konusunda bilgi veren Kadir kılıç, egzoz emisyon denetimlerinin trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan, egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair yönetmelik kapsamında yapıldığını söyledi. Egzoz emisyon denetimlerinin amacını dile getiren Kılıç, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliğinden, tehlikelerinden canlıları, çevreyi korumak amacıyla egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmek üzere gerekli usul ve esaslar olduğunu kaydetti.
Haberin devamıÇEVREYE SAYGILI 4X4 ARAÇLAR GELİYOR
Küresel ısınmayla birlikte çevreciler 4x4'lere savaş açtı. Üreticiler ise buna karşı çevreci araç projelerini hız verdiler. Buzdağlarının erimesi, iklimlerde yaşanan değişiklik küresel ısınmayı gündeme getirdi. "Dünya yaşanmaz bir yer haline gelecek!" diye bu felaketin sorumluları aranıyor. Olası hedefler gösteriliyor. Sadece ABD'deki değil, Avrupa'daki çevreci örgütler, atmosfere en çok zarar veren araç olarak motorlu taşıtları gösteriyorlar. Sadece çevreyi kirletmekle yetinmeyen bu kirli egzoz sahibi araçlar, küresel ısınmayı da hızlandıran etkiye sahip olarak, hedef tahtasındalar. Bu nedenle, birçok çevreci örgüt özellikle büyük motorlu iri 4x4'lere karşı adeta bir savaş açtı.
Haberin devamıGERİ BASINÇ NEDİR?
Motorun yanma odasındaki patlamalar ile sadece pistonları aşağıya doğru hareket etmeye yarayan enerji açığa çıkmaz. Aynı zamanda ses ve ısı enerjileri de oluşur. Ses enerjisi yanma odasından çıkıp headera girer ve 400-500 metre/saniye hızla son susturucuya doğru ilerler. Bu sırada yanmış gazlar 70-100 metre/saniye hızla header'a girerler ve son susturucuya doğru hareket ederler. Ses enerjisi egzoz gazlarından 5 kat daha hızlı hareket eder. Ses enerjisi düşük basınçlı bir ortama girerse geriye döner ve gazlar ile karşılaşır. Ses enerjisi gazları tekrar geriye, yanma odasına doğru iter. Bu arada türbulanstan dolayı enerji kaybı olur.
Haberin devamıEGZOZ GAZI TAHLİYE SİSTEMİ
Araç egzoz'larını ortamdan uzaklaştırılması için geçerli 9 sebep:
1-)Çalışanları zehirli egzoz dumanlarında korumak.
2-)Hassas elektronik cihazları egzoz dumanının olumsuz etkilerinden korumak.
3-)Çalışanların verimliliğini ve iş memnuniyetini artırmak.
4-)Çalışanların sağlık problemlerinin azaltılması neticesinde işe devamlılıklarının artması.
5-)Sendikaların işçi sağlığı şikayetlerinin azaltılması.
6-)Havalandırma sistemlerindeki filtrelerin daha uzun ömürlü
olması.
7-)Sağlık standartlarının yerine getirilmesi
9-)İş yerinizdeki sağlıklı çalışma kalitesinin artırılması.
SUSTURUCUNUN ÖNEMİ
Bir motorun susturucu kullanmaksızın en yüksek beygir gücüne sahip olacağı görüşü tamamen doğrudur.Çünkü, susturma işlemi sırasında da egzoz gazlarının çıkışını zorlaştırırlar ve bu da arabanın performansının olabileceğinden daha düşük olmasına sebep olur.
Haberin devamıORJİNAL EGZOSTUN ÖNEMİ
Yeni bir araç tasarlanırken o araçta kullanılacak motora göre egzoz kullanılır.Her zaman her malın orjinali daha sağlamdır ve daha kullanışlıdır.Dolayısıyla mecbur kalmadıkça orjinal egzostunuzu değiştirmesseniz siz karlı çıkacaksınız.
Haberin devamı